pompoenlasagne.jpg

Pompoenlasagne

Ingredienten:

Kokosolie

1kg pompoen, zaden verwijderd, in kleine blokjes, evt. geschild

paprikapoeder, naar smaak

nootmuskaat, naar smaak

keltisch zeezout

peper

250 gr ricotta kaas

300 gr verse groene lasagnebladen of 250 gr gedroogde(dezen wel even voorkoken)

geraspte parmezaanse kaas

 

Voor de bechamelsaus:

55 gr roomboter

55 gr speltbloem

350 ml melk

 

Bereiding:

Verhit kokosolie in een hapjes/braadpan. Voeg de pompoen toe en laat afgedekt ca 1 uur zachtjes pruttelen tot de pompoen gaar is. Ondertussen af en toe even roeren. Bestrooi de pompoen met  paprikapoeder, nootmuskaat, peper en wat zout naar smaak.

Haal de pan van het vuur en voeg de ricotta toe en roer dit goed door. Laat het een tijdje rusten met het deksel op de pan.

 

Voor de bechamelsaus:

Smelt de boter in een steelpannetje zonder bruin te laten worden. Voeg de bloem beetje bij beetje toe en roer met een pollepel tot je een mooie gladde saus(roux)hebt. Laat ca 5 min zachtjes koken.

Voeg dan de melk scheutje voor scheutje bij de roux. Na ieder scheutje melk roer je de roux en de melk goed door elkaar, zodat de saus helemaal glad is, voordat je het volgende scheutje melk erbij doet. Vanzelfsprekend wil je voorkomen dat er klontjes in de bechamelsaus komen.

 

De lasagne:

Schep een derde van de pompoen in een ovenvaste schaal. Leg er de bladen over. Herhaal dit en eindig met een laag bladen. Verspreid er de bechamelsaus over en bestrooi met parmezaanse kaas.

 

Bak de lasagne af in een voorverwarmde AF op 160 graden,  22 minuten of

Bak de lasagne af in een voorverwarmde oven op 180 graden,  40 minuten.

 

Voor een minder romige lasagne kun je de ricotta ook weglaten

 

Bron: http://www.smulweb.nl