bouillon-4.jpg
Kipbouillon
 
Ingrediënten:
1 (soep)kip(ca 1 kilo)
3 Witte uien
3 Stengels bleekselderij
2 Winterpenen(ca 500gr)
2 Preistengels
4 Knoflooktenen
1 el tomatenpuree
4 Kruidnagels
3 Laurierblaadjes
Takje verse tijm (mag ook gedroogd)
Takje verse rozemarijn (mag ook gedroogd)
Takje lavas (maggiplant)
Foelie
12 Gekneusde peperkorrels
(Keltisch)zeezout
2.5 Liter water
Roomboter
Optioneel: 1 spaanse peper, grof gesneden(krijg je net even wat meer pit in je soep)
 
Bereiding:
Snij de uien, bleekselderij, prei ,winterpenen en spaanse peper in grove stukken, was de bleekselderij en prei goed zodat al het zand weg is. Plet de knoflook en stoof deze met de groenten enkele minuten (af en toe omscheppen) in een grote soeppan met een beetje boter tot ze glazig zijn. Nu kan het water en de kip toegevoegd worden, eventueel kan de kip gehalveerd worden of in stukken gehakt worden. Voeg ook nu ook tomatenpuree, tijm, maggiplant, rozemarijn, foelie en peperkorrels toe en breng het geheel tot net onder het kookpunt. Een bouillon of soep mag nooit echt koken, maar altijd dicht onder het kookpunt blijven, anders verliest hij zijn smaak en wordt hij “blind”. Laat de bouillon nu een paar uren trekken, met het deksel schuin op de pan. Hoe langer de bouillon op het vuur staat, hoe geconcentreerder de smaak wordt. Voeg naar smaak zout toe. Als de bouillon helemaal afgekoeld is(ik laat hem een nacht staan, buiten de koelkast. Zet de warme bouillon nooit in de koeling) schep je de kip uit de bouillon en ga je hem zeven. Het beste kun je daarvoor gebruiken een kaasdoek of een theedoek, zodat de bouillon prachtig helder wordt. Druk met een lepel de sappen uit de groenten of knijp de doek met de groenten uit. De groenten zijn niet meer bruikbaar en kunnen dus weg. De kip kun je evt gebruiken voor een lekkere kippensoep.
Resultaat: Een zeer krachtige kippenbouillon, heerlijk om zo te eten maar ook uitermate geschikt als basis voor heel veel soepen.
Je kunt evt. teveel gemaakte bouillon invriezen voor een volgende keer.