Champignonsoep.jpg

Champignonsoep

Ingredienten:

500 g gesneden champignons

1.5 liter kipbouillon(recept: Kipbouillon)

2 bosuitjes

Paar takjes verse tijm of 2 tl gedroogde

1 laurierblad

40g (spelt)bloem

125 ml slagroom of 75 ml kookroom bv finesse voor koken van blue band

2 eierdooiers

(keltisch)zeezout

Peper

Roomboter

Optioneel: scheutje Madeira

 

Bereiding:

Champignons schoonmaken met een kwastje, maak ze niet schoon onder stromend water of door ze in water te laten liggen. Ze zuigen dan water op en dat leidt tot smaakverlies. Snijd ze in plakjes(ik gebruik daar een goeie stevige eiersnijder(Leifheit) voor) Bosuien snipperen

Flinke klont boter in braadpan verhitten op matig vuur, champignons aanbakken tot ze vocht afgeven, tijdens het aanbakken goed blijven doorroeren. Zodra ze genoeg vocht hebben afgegeven zet je het vuur op zacht en doe je de deksel op de pan, smoor  ze  ca 15 min. of totdat ze zacht zijn. Meng de bloem met een klein beetje koud water  en giet het bij de champignons en 1 min doorbakken. 1.5 l kippenbouillon toevoegen + bosui+ laurierblad +tijm. Dit op zacht vuur 20 min laten pruttelen met deksel weer op de pan. 2 eieren splitsen en eidooiers in een kommetje met de slagroom loskloppen. scheut hete soep toevoegen en roeren, herhaal dit een paar keer. Dit doe ik om te voorkomen dat de eidooiers gaan stollen, dat gebeurd namelijk als je ze gelijk in de hete soep doet.  Dit weer terugdoen in de pan.  Op smaak brengen met wat zout en peper. Optioneel: scheutje Madeira toevoegen.

 

Lekker met bv Knoflook kaas brood ala de Philips chef