ossenstaartsoep.jpg

Heldere ossenstaartsoep

Ingredienten:

500 gram ossenstaart, in stukken

2 liter water

1 ui

Ca 500 gram winterwortel

1 prei

2 kruidnagels

Takje lavas

2 laurierbladeren

5 zwarte peperkorrels

30 ml Madeira of rode wijn

1 takje verse of 1 theelepel gedroogde tijm

(keltisch)zeezout

Peper

1 stengel bleekselderij, in dunne plakjes

vermicelli (optioneel)

 

Bereiding:

Doe de ossenstaart en 2 liter koud water in een soeppan. Verhit totdat het water bijna kookt (de eerste luchtbelletjes verschijnen). Zet het vuur zo laag mogelijk. Snijd de ui, de prei en ca 375 gram wortel in grove stukken. Voeg deze groenten, de bladselderij, het laurierblad,  kruidnagels, de gekneusde peperkorrels en tijm toe. Laat, met het deksel schuin op de pan, 3 uur of langer trekken.

Haal de ossenstaart uit de pan en bewaar deze.  Snijd het vlees van de ossenstaart in kleine blokjes. Zet opzij.

Zeef de soep en gooi de groenten en kruiden weg.  Zet de soep weer op het vuur. Voeg de  Madeira/wijn toe. Proef en breng op smaak met zout, peper en Madeira/wijn.

Snijd de rest van de wortel en bleekselderij in zeer kleine blokjes. Voeg de wortel en bleekselderij toe. Laat zachtjes koken totdat beide groenten gaar zijn. Voeg eventueel ook vermicelli toe. Voeg dan de blokjes vlees weer toe en warm een paar minuten door.