snert.jpg

Snert

 

Ingredienten:

500 gram spliterwten

ca 600 gram riblappen

2 rundersaucijsjes en/of 1 runderrookworst(ambachtelijke) 

Bosje bladselderij

Bosje peterselie

1 takje lavas

2 a 3 laurierblaadjes

Halve knolselderij(ca 250 gram)

2 aardappelen

2 uien

250 gram prei

350 gram winterwortel

(Keltisch)zeezout

peper

 

Bereiding:

Spliterwten goed wassen en in een grote soeppan(min 5 liter) doen met ca 2.5 liter water. Alle ingredienten, behalve rookworst, erbij doen, groenten kun je wel grof snijden wordt later gepureerd. Alles nu laten koken en als het kookt op kleinste pitje laagste stand laten pruttelen. Uurtje of 2 is vaak wel voldoende, maar hoe langer het kan hoe lekkerder.

De riblappen en laurierblaadjes uit de pan halen en met een staafmixer de snert pureren.  De in stukjes gesneden riblappen en de in plakjes gesneden rookworst toevoegen en nog ca een kwartiertje laten pruttelen zodat rookworst ook lekker warm wordt. Op smaak brengen met (keltisch)zeezout en peper.

 

Heb je toch liever varkensvlees gebruik dan 2 schouderkarbonades(ca 400 gram) ipv riblappen en evt speklapjes of uitgebakken spekreepjes.

 

Lekker met roggebrood en (zeeuws) spek