kipkerrie.jpg

Kip kerrie

Ingredienten:

Voor de marinade:

750 gr. kip(dij)filet
1 (rode) ui
2 teentjes Knoflook
5 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel zoete chilisaus
1 eetlepel kokosolie

1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel kerrie massala
Peper

Keltisch zeezout
Voor de saus:
100 gr. roomboter

100 gr. speltbloem
6 dikke theelepels kerrie massala
1 liter Water
keltisch zeezout
Extra:
1 rode puntpaprika in blokjes
250 gram (kastanje)champignons in plakjes

 

Bereiding:

Voor de marinade:
Snijd de kip in kleine blokjes en doe het in een glazen schaal waar een deksel op kan. Ui in stukjes en uitgeperste knoflook bijvoegen. Vervolgens ketjap, sojasaus, chilisaus, kokosolie, knoflookpoeder, paprikapoeder, kerrie massala en peper en zout toevoegen. Het geheel goed mengen en met deksel erop in de koelkast zetten. Minimaal 2 uur laten intrekken (langer is beter) en af en toe omroeren zodat de smaken er goed intrekken

Voor de saus:
Begin met het maken van de saus. Laat de boter zachtjes smelten  en meng ondertussen de bloem met de massala. Als de boter goed is gesmolten het bloemmengsel toevoegen en gelijk goed doorroeren. Het zal een beetje een `klont` worden maar dat zal veranderen. voeg stukje bij beetje alvast een halve liter water toe en blijf goed roeren. Wanneer het geheel is gebonden de andere halve liter water stukje bij beetje erbij doen en blijven roeren. Breng op smaak met wat zout en blijf net zo lang roeren tot er een gladde saus is ontstaan.
Zet het vuur op het laagst en laat, onder regelmatig roeren, de saus rustig inkoken (zonder deksel erop). De saus moet lekker smeuiïg worden en zeker niet te dun zijn dus neem hier de tijd voor.
Bak in een wok/koekenpan het kipmengsel aan op een matig vuur. Als de kip goed is aangebraden dit toevoegen aan de saus. In een beetje kokosolie de paprikastukjes en (kastanje)champignons bakken. Even goed roerbakken totdat de champignons zacht zijn.
Voeg de gebakken paprika en champignons, inclusief vocht van de champignons, toe aan de saus en meng dit goed. Nog eventjes een kwartiertje zachtjes laten inkoken onder af en toe roeren.

 

Lekker met (basmati)rijst, maar kan zeker ook met een pasta gegeten worden