kiptandoori.jpg

Kip tandoori

 

Ingredienten:

Kip tandoori:

4  kippenpoten

2 teentjes knoflook

400 ml magere yoghurt

1 el gemberpoeder

1 el komijnpoeder

1 el garam masala

Basmatirijst:

300 g basmatirijst

Optioneel: bosje koriander

Indiase (spek)bonen:

500 g spekbonen of sperziebonen

2  uien

(kokos)olie

2 tl kurkuma

1 tl gemberpoeder

1 el tomatenpuree

1 el groene currypasta

100 ml kokosmelk

75 ml yoghurt

Groene currypasta(voor 130-150 gram):

5 groene pepertjes(rawit) in grove stukken;

100 gram sjalotten  in grove stukken;

stuk gember (zo groot als 1 duim), geschild en in stukken;

3 tenen knoflook, in grove stukken;

5 gram koriander, zowel blad als steel;

1 tl citroengras, gemalen(sereh);

0.5 eetlepel limoensap;

0.5 theelepel limoenrasp (alleen het groene deel);

0.5 theelepel witte peper, gemalen;

0.5 theelepel komijnzaad, gemalen;

0.5 theelepel korianderzaad, gemalen

 

Bereiding currypasta:

Maak de ingrediënten fijn in een hakmolen(voor de OC  gebruikers, bij mij lukte het niet met de OC en heb een hakmolen van een staafmixer gebruikt) of een andere keukenmachine of met de vijzel, maar snij de vaste ingrediënten dan in kleine stukjes. Heb je pasta teveel? Je kunt het ook heel goed invriezen in bv een ijsblokjesvorm voor een  volgende keer.

 

Bereiding kip tandoori:

Kip tandoori:

Snijd de kippenpoten in. Pel en snijd de knoflook fijn. Meng in een kom de knoflook, yoghurt, gemberpoeder, komijnpoeder en de garam masala. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Meng de kippenpoten erdoor zorg ervoor dat de marinade ook goed in de snedes komt  en laat de kippenpoten een nacht marineren in de koelkast.

Voor bereiding in de airfryer: Doe de kippenpoten op de grillplaat of in het mandje en bak op 160 graden in ca 35-45 minuten goudbruin en gaar.

Voor bereiding in de oven:  Verdeel de kippenpoten over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de kippenpoten in de oven op 180 graden in circa 45-60 minuten goudbruin en gaar.

 

Basmatirijst:

Kook de rijst gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Optioneel: Pluk en hak de koriander fijn en meng de helft door de rijst.

 

Indiase (spek)bonen:

Verwijder de uiteindes van de bonen en snijd de sperziebonen in stukjes van 4-5 centimeter of de spekbonen in schuine grove stukken. Kook ze 5-10 minuten.  Pel en snipper de uien grof. Verhit een scheutje (kokos)olie in een hapjespan en fruit de uien, gemberpoeder  en de kurkuma circa 2 minuten. Voeg de tomatenpuree en de currypasta(evt 0.5 el meer, voor de pittige eter) toe en bak circa 2 minuten mee. Voeg de bonen toe en bak circa 5 minuten. Schenk de kokosmelk erbij en breng aan de kook. Laat circa 4 minuten koken. Roer de yoghurt erdoor en breng het geheel op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Serveren:

Verdeel de rijst over borden. Verdeel de Indiase spekbonen over de rijst en leg de kip tandoori er tegenaan. Strooi de resterende koriander eroverheen.