Speltbreekbrood met tijm en knoflook
Ingredienten:
5 teentjes knoflook, geperst
10 gram verse tijm of een ander kruid
120 gram zachte roomboter
500 gram speltbloem
10 gram gist
1 el keltisch zeezout
270+50 ml koud water
1 el grof keltisch zeezout of andere topping
Bereiding:
Doe de bloem in de kom van je keukenmachine. Voeg de gist, knoflook, tijm, zachte roomboter en 270 ml water toe. Zet de machine aan en voeg nog 50 ml koud water toe. Als alles goed gemengd is voeg je het zout toe. Laat de machine ca 5 minuten kneden.
Heb je geen keukenmachine, doe dan de bloem in een grote kom. Roer 1 el zout door de bloem en voeg in een kuiltje de gist toe. Voeg langs de rand de kruidenboter en 270 ml koud water toe. Meng het mengsel met je vingers door elkaar terwijl je nog 50 ml water toevoegt. Het deeg moet heel zacht zijn. Vet je werkblad in met wat roomboter of kokosolie en leg het deeg erop. Kneed het deeg minstens 5-10 minuten.
Leg het deeg in een ingevette kom. Dek het met een vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen.
Voor bereiding in de AF:
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken. Vorm met je handen kleine bolletjes. Leg 6 stuks naast elkaar op de bakplaat of een ingevette grillplaat(meer past niet, bak daarom in 2 keer). Bestrooi met het grove zeezout. Laat het deeg nog 30 minuten afgedekt rijzen. Bak het brood in 16 minuten in een voorverwarmde AF op 190 graden goudbruin en gaar.
Voor bereiding in de oven:
Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken. Vorm met je handen kleine bolletjes. Leg ze naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met het grove zeezout. Laat het deeg nog 30 minuten afgedekt rijzen. Verwarm de oven voor op 210 graden. Bak het brood in het midden van de oven in ca 30 minuten goudbruin en gaar.
Laat het brood afkoelen op een rooster.
Reactie plaatsen
Reacties