Speltbroodjes

 

Ingrediënten (voor  12 broodjes):

500 gram speltbloem

7 gram droge gist

50 gram hele zachte roomboter

1 los geklopt ei

225 gram melk (lauw warm)

10 gram keltisch zeezout

Voor het bestrijken van de broodjes: gesmolten boter of melk en sesam en/of maanzaadjes

 

Bereiding:

Voeg alle ingrediënten in een kom en kneed het tot een soepel deeg. Met de hand kneed je het ongeveer 10 minuten, in een keukenmachine is het meestal met een minuut of 5 voldoende gekneed.

Vet een ruime kom in met wat roomboter of kokosolie en leg daar de deegbal in, dek de kom af met een doek. Laat het deeg in ongeveer 60 minuten verdubbelen. Het deeg is voldoende gerezen als je met je vinger er een gat in prikt en het gat niet direct weer dicht gaat.

Stort het deeg op het aanrecht, druk het deeg 1x plat en maak er weer een bol van. Laat het deeg dan afgedekt nog 15 minuten liggen.

Maak bolletjes van het deeg van ongeveer 70 gram.

 

Voor bereiding in de AF: Leg de bolletjes op de bakplaat. Bij gebruik  van de grillplaat of het mandje, leg ze op een stukje bakpapier(max 6). Dek de bolletjes af met een vochtige theedoek. Laat ze nu weer ongeveer 60 minuten rijzen. Verwarm de AF voor op 180 graden.  Bestrijk ondertussen de bolletjes in met de gesmolten boter of als je zaadjes er op wilt, bestrijk ze dan met wat melk en bestrooi ze met wat zaadjes. Bak de broodjes in 8 minuten gaar en goudbruin. Bestrijk de broodjes direct na het bakken weer met gesmolten boter.  Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

 

Voor bereiding in de oven:  Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de bolletjes af. Laat ze nu weer ongeveer 60 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Bestrijk de bolletjes net voordat ze in de oven gaan met de gesmolten boter of als je zaadjes er op wilt, bestrijk ze dan met wat melk en bestrooi ze met wat zaadjes. Bak de broodjes in 12 - 15 minuten gaar en goudbruin.  Bestrijk de broodjes direct na het bakken weer met gesmolten boter.  Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Reactie plaatsen

Reacties

Sofia Boekee
7 jaar geleden

super goed uitgelegd ,zo duidelijk dat kan haast niet misgaan