Champignonsoep
Ingredienten:
500 g gesneden champignons
1.5 liter kipbouillon(recept: Kipbouillon)
2 bosuitjes
Paar takjes verse tijm of 2 tl gedroogde
1 laurierblad
40g (spelt)bloem
125 ml slagroom of 75 ml kookroom bv finesse voor koken van blue band
2 eierdooiers
(keltisch)zeezout
Peper
Roomboter
Optioneel: scheutje Madeira
Bereiding:
Champignons schoonmaken met een kwastje, maak ze niet schoon onder stromend water of door ze in water te laten liggen. Ze zuigen dan water op en dat leidt tot smaakverlies. Snijd ze in plakjes(ik gebruik daar een goeie stevige eiersnijder(Leifheit) voor) Bosuien snipperen
Flinke klont boter in braadpan verhitten op matig vuur, champignons aanbakken tot ze vocht afgeven, tijdens het aanbakken goed blijven doorroeren. Zodra ze genoeg vocht hebben afgegeven zet je het vuur op zacht en doe je de deksel op de pan, smoor ze ca 15 min. of totdat ze zacht zijn. Meng de bloem met een klein beetje koud water en giet het bij de champignons en 1 min doorbakken. 1.5 l kippenbouillon toevoegen + bosui+ laurierblad +tijm. Dit op zacht vuur 20 min laten pruttelen met deksel weer op de pan. 2 eieren splitsen en eidooiers in een kommetje met de slagroom loskloppen. scheut hete soep toevoegen en roeren, herhaal dit een paar keer. Dit doe ik om te voorkomen dat de eidooiers gaan stollen, dat gebeurd namelijk als je ze gelijk in de hete soep doet. Dit weer terugdoen in de pan. Op smaak brengen met wat zout en peper. Optioneel: scheutje Madeira toevoegen.
Lekker met bv Knoflook kaas brood ala de Philips chef
Reactie plaatsen
Reacties