Hongaarse goulashsoep

Ingrediënten:

Stap 1

1,5 liter water

1 schenkel (ongeveer 500 gram)

1 winterpeen

1 prei

1 tomaat

2 laurierblaadjes

Stap 2

100 gram gerookte spekjes (slagerskwaliteit)

1 ui, in kwarten snijden en vervolgens in plakjes

1 rode paprika, zonder zaadlijsten en in blokjes

1 gele paprika, zonder zaadlijsten en in blokjes

3 of 4 teentjes knoflook, geperst

2 theelepels sambal

1 eetlepel paprikapoeder (gerookt)

1 theelepel gemalen komijnzaad

2 eetlepels (spelt)bloem

Stap 3

400 ml eigengemaakte passata (recept:Passata(tomatensaus) of 1 blik/pak tomatenblokjes, inclusief vocht

0,5 eetlepel tijm

0,5 eetlepel oregano

0,5 theelepel gemalen zwarte peper

50 milliliter rode wijn (bijvoorbeeld merlot)

snuf nootmuskaat

(keltisch)zeezout naar smaak

Ca 100 gram aardappel, geschild en in blokjes gesneden

 

Bereiding:

Doe de ingrediënten van stap 1 in een soeppan. Verhit dit tot het bijna kookt (maar laat het niet koken!). Laat vervolgens sudderen op een zo laag mogelijk vuur. Deksel op de pan, maar een kiertje open laten staan. Minimaal 2 uur, maar als je de tijd hebt liever langer.  Ik maak het een dag van te voren zodat het lekker de tijd heeft om te trekken, de volgende dag maak ik de soep af. De volgende dag haal je de schenkel uit de bouillon en leg hem op een snijplank. Snijd het vlees in blokjes. Duw het merg uit het bot en maak het klein. Zeef de bouillon. Gebruik daarvoor een fijne zeef en eventueel een kaas/theedoek. Doe vlees en merg terug in de bouillon. Zet de pan weer op laag vuur. Bak spek, ui en paprika totdat de ui bruine randjes begint te krijgen, ongeveer 10 minuten. Voeg dan sambal, knoflook, paprikapoeder en gemalen komijnzaad toe. Bak een minuutje mee. Voeg vervolgens bloem toe. Bak 2 minuten mee. Het ziet er nu wanhopig uit, maar vrees niet. Voeg de inhoud van de koekenpan toe aan de bouillon en roer rustig door. Nu heb je een gebonden, gevulde soep zonder klontjes.

Voeg de ingrediënten van stap 3 toe aan de soep, breng op smaak met het zeezout.  Laat pruttelen (niet koken) totdat de aardappelblokjes gaar zijn. Dat zal een kwartier tot een half uur duren.  Je kunt de soep evt extra binden met wat bloem of maizena. Meng de bloem of maizena eerst wel met wat koud water, als je het gelijk in de soep doet gaat het klonteren.

 

Bron: http://www.missfromage.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb