Speltbrood met lijnzaad

Ingredienten:

300 gram speltbloem

280 gram speltmeel

7 gram droge gist

25 gram lijnzaad (heel)

365 gram lauwwarm water

25 gram kokosolie

15 gram honing

11 gram keltisch zeezout

voor bereiding in de oven: broodbakblik van 30 cm, ingevet

voor bereiding in de AF: broodbakblik max 24.6 cm, ingevet

eventueel wat roomboter voor het bestrijken na het bakken

 

 

 

Bereiding:

 

Doe speltbloem, speltmeel, gist en lijnzaad in de kom van een keukenmachine. Voeg de olie, de golden syrup en het water toe. Roer met de platte klopper of een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Voeg na ± 5 minuten kneden het zout toe. Voeg als het deeg te nat is nog wat bloem toe of als het te droog is nog wat water.

 

 

Doe het deeg over in een licht met roomboter of kokosolie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is, ± 1 uur.

Stort het deeg op een licht met roomboter of kokosolie ingevette werkplek, sla door (= lucht eruit drukken, niet kneden). Ik maak er een lap van en vouw het dan dubbel, zowel de horizontale als verticale kant en druk het lucht er op die manier uit, doe dat een paar keer. Als je de lucht er niet goed uitdrukt krijg je gaten in je brood. Maak, als je denkt dat alle lucht er wel uit is, een bal van het deeg en laat afgedekt 20 minuten liggen (het deeg laat zich na deze rusttijd beter vormen).

Als je het brood in de AF gaat bakken, halveer dan het deeg. Dan het deeg tot lap uitdrukken of uitrollen met een deegroller, even breed als de bakvorm. Stevig oprollen en naad dichtdrukken. Met naad naar beneden in ingevet bakblik leggen. 

Dek af met ingevet folie en laat het in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Voor bereiding in de AF:

Verwarm de af op 200 graden. Bak het brood 7 minuten op 200 graden, verlaag dan de temperatuur naar 180 graden en bak hem nog 10 minuten. Stort het brood direct op een rooster en bestrijk de bovenkant eventueel met wat zachte boter (je hoeft de boter niet eerst te smelten, het smelt vanzelf als je het op het brood smeert). Laat volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.

Voor bereiding in de oven: 

Verwarm de oven voor op 220 graden. 

Bak het brood (op onderste richel) 15 minuten op 220 graden, verlaag dan de oventemperatuur naar 200 ºC. Bak in nog ± 20 minuten gaar en bruin. Stort het brood direct op een rooster en bestrijk de bovenkant eventueel met wat zachte boter (je hoeft de boter niet eerst te smelten, het smelt vanzelf als je het op het brood smeert). Laat volledig afkoelen voordat je het gaat snijden. 

 

Bron: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Anita
7 jaar geleden

Hallo ik heb een vraagje. Ik kan nergens speltbloem krijgen. Waar kan ik het kopen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb