Speltbladerdeeg

 

Ingrediënten:

250 g speltbloem

250 g koude roomboter

125 ml ijskoud water

4 gram (keltisch)zeezout (1/2 tl)

 

Bereiding:

Zet het water 15-30 minuten in de vriezer om het goed koud te laten worden. Doe bloem en zout in een kom en meng het. Snijd de boter in blokjes en doe het bij de bloem. Meng het in de keukenmachine of met je vingers tot een kruimelig deeg (niet te lang). Voeg het ijskoude water toe en meng het geheel tot een bal. Doe de bal in een kom en dek die af met plastic folie. Leg hem dan een half uur in de koelkast.

Rol daarna de bal op een bebloemd bakmatje of aanrecht uit tot een lap van ongeveer een halve cm dik. Vouw de boven- en onderkant van de lap naar het midden. Rol de lap dan weer op en herhaal het vouwen, maar vouw de lap nu verder op tot een vierkant. Leg deze weer een half uur in de koelkast.

Na een half uurtje de bovenste stappen nog één keer herhalen, maar rol de lap nu uit tot ongeveer 3 mm dik. Daarna in plastic folie wikkelen en weer een half uurtje in de koelkast leggen. Het deeg is nu klaar voor gebruik. Je kunt het ook prima invriezen. Als je het gaat gebruiken rol je het gewoon uit tot de gewenste dikte en grootte.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Ingrid
7 jaar geleden

We wonen in de Filipijnen, waar alleen maar witte bloem is. Zou het daarmee ook lukken?