Voor een lekkere passata heb je goeie rijpe tomaten nodig. Ik gebruik het liefst trostomaten(liever pomodori, alleen die zijn aardig prijzig) die ik na aanschaf zwz een week buiten de koelkast laat liggen, ze moeten nog net niet rotten. Zo krijg je een goeie smaak aan je saus. Nu kun je dit op 2 manieren bereiden. Met een roerzeef of met de staafmixer/blender. De roerzeef is mijn favoriet, hiermee krijg je een mooie gladde tomatensaus.

 

Bereiding met de roerzeef:

Was de tomaten en snijd ze in 4en of 8en, afhankelijk van de grote van de tomaat. Doe ze in een pan. Je kunt de pan goed vullen, want het slinkt aardig. Doe een klein bodempje water erbij en zet op hoog vuur met het deksel op de pan. Als het water kookt en de vellen van de tomaten beginnen te knappen haal je het deksel van de pan en zet je het vuur half-laag. Laat dit een tijdje koken, afhankelijk van hoeveel vocht erin de tomaten zit. Bij mij staan ze zwz wel een uur op het gas. Als de tomaten aardig zijn ingekookt haal je ze door de roerzeef. Door de zeef komen de pitjes, velletjes en harde stukjes niet in de saus. Vind je de saus na het zeven nog te waterig zet het dan terug op het vuur en kook het verder in tot de gewenste dikte. 

 

Bereiding met de staafmixer/blender:

Ontvel de tomaten. Dit doe je door een kruisje te snijden in het vel aan de onder of bovenkant van de tomaat. Doe ze 10 sec in kokend heet water en daarna gelijk in het liefst ijswater, hoe kouder hoe beter. Ik doe het meestal gewoon in koud water en dat werkt perfect. Wel na iedere dompeling nieuw koud water in je schaal doen. Laat ze even staan en je kunt de velletjes er zo af halen. Snijd ze nu in vieren en ontdoe ze van de zaadjes. Doe ze in een pan met een bodempje water en zet het vuur hoog met het deksel op de pan. Zodra het water kookt haal je het deksel van de pan en zet je het vuur half-laag. Laat dit een tijdje koken, afhankelijk van hoeveel vocht erin de tomaten zit. Als de tomaten aardig zijn ingekookt haal je de staafmixer erdoorheen of gebruik de blender. Vind je de saus nog te waterig zet het dan terug op het vuur en kook het verder in tot de gewenste dikte.

 

Nu kun je de saus gebruiken voor een heerlijke pastasaus oid. Vervang blikken tomatenblokjes of gepelde tomaten door je eigengemaakte passata en je wilt niet anders meer.

 

Aangezien het aardig tijd kost om elke keer 1 portie te maken, kun je ook meerdere porties maken en in potten doen. Onder 1 portie versta ik 400 ml, zelfde aantal als de blikken uit de supermarkt.

Uit ca 1,5 kg verse tomaten haal je 400 -500 ml passata. Steriliseer de potten en doe de hete passata in de hete pot. Doe het deksel erop en zet een nacht op de kop op een theedoek. Op die manier vacumeer je het en kun je het een paar maanden bewaren. Als je ze goed gevacumeerd hebt staat het deksel nog bol. Dat kun je controleren door op het deksel te drukken, als het deksel 'klikt' is hij niet vacuum. Bewaar de potten op een donkere koele plaats.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb