Aardbeienslof
Ingredienten voor de sloffenbodem:
180 gram roomboter
150 gram kokosbloesemsuiker
5 ei (de andere helft gebruik je voor de vulling)
snuf (keltisch)zeezout
rasp van een halve citroen
280 gram (spelt)bloem
2 tl bakpoeder
Voor de vulling:
150 gram amandelspijs
1.5 ei
Ingredienten voor het amandelspijs:
150gr. Amandelmeel
150gr. kokosbloesemsuiker
eetlepel citroenrasp
eetlepel water
Ingredienten voor de banketbakkersroom:
35 gram (spelt)bloem
3 eidooiers
350 ml melk
80 gram kokosbloesemsuiker
350 ml slagroom
EXTRA INFO
Ik gebruik een sloffenbodem van 24×9 centimeter, met dit formaat kun je dus twee sloffenbodems maken. Het werkt makkelijk als je er twee hebt die je tegelijk in de oven kunt schuiven, maar je kunt ze natuurlijk ook na elkaar bakken. Persoonlijk vind ik een sloffenring de leukste vorm voor sloffenbodems, maar dat betekent niet dat het niet met een andere vorm kan. Je zou ook heel goed de ring van een springvorm kunnen gebruiken of kleine uitsteekringen voor kleine ronde slofjes. De sloffenbodem en de banketbakkersroom maak ik een dag van tevoren, op die manier is het goed afgekoeld. Wat je ook kunt doen, is de bodem invriezen. Goed luchtdicht verpakt kun je deze tot wel 3 maanden bewaren.
Bereiding van het amandelspijs:
Doe alle ingredienten in een keukenmachine en meng dit goed. Schep de amandelspijs op een stuk vershoudfolie en rol dit op. Voor een betere verwerking kun je de amandelspijs in de vriezer plaatsen.
Amandelspijs wordt beter van smaak als deze ruim, bv een week, voor gebruik wordt gemaakt.
Dit recept is om er 4 sloffen mee te bekleden. Het spijs kun je heel goed in de vriezer bewaren.
Bereiding sloffenbodem:
Doe alle ingredienten in de kom van de keukenmachine en maak het deeg met de deeghaken of meng de boter, suiker, ei, zout en citroenrasp door elkaar tot een romig geheel. Voeg hier bloem en bakpoeder aan toe en kneed tot een mooi deeg.
Het deeg moet nu even koelen, het is makkelijk om er gelijk een plak van te maken. Straks ga je het uitrollen en dan heeft het vast de juiste vorm. Ook koelt het deeg wat sneller af.
Verpak het deeg met folie en leg minstens een uur in de koelkast.
Voor bereiding in de oven: Rol de plak deeg uit tot een dikte van ongeveer 8 mm. Rol het deeg uit op bakpapier, dan kun je het gelijk op de bakplaat leggen zonder dat je de lap deeg met de hand moet overplaatsen. De kans is groot dat je deeg dan vervormt. Strooi eventueel wat bloem op het deeg als het aan je roller plakt.
Als je deeg op de bakplaat ligt, steek je met de sloffenring de bodem uit. Verwijder de vorm en het overtollige deeg. Vet nu de binnenkant van de sloffenring in met een beetje boter en zet hem weer om het deeg heen. Als je twee sloffenringen hebt doe je nu exact hetzelfde met de tweede ring zoals je bij de eerste hebt gedaan. Geen twee ringen in je bezit? Leg dan het overtollige deeg nog even in de koelkast voordat je straks de tweede maakt. Hou er rekening mee dat je ook genoeg spijs overhoudt voor de tweede slof.
Voor bereiding in de airfryer: Snijd het deeg uit iets groter dan de sloffenring en leg dan het deeg voorzichtig op de bakplaat en steek daarop de bodem uit met de sloffenring. Verwijder de vorm en het overtollige deeg. Vet de binnenkant van de ring in met een beetje boter en zet hem weer om het deeg heen.
Maak nu het spijsmengsel. In een kommetje kneed je het 1.5 ei door het spijs heen tot een mooi egaal mengsel. De spijs is nu dunner en makkelijker te verwerken.
Je kunt de spijs met een lepel over de bodem verdelen, maar ik geef de voorkeur aan een spuitzak. Zo kun je de vulling wat netter en preciezer aanbrengen. Zorg dat je een rand van ongeveer 1 cm vrij laat van spijs. Heb je geen spuitzak dan kun je ook een diepvrieszakje gebruiken en daar het puntje vanaf knippen.
Bak de slof in de oven 25-30 minuten op 180 graden
Bak de slof in de airfryer 16 minuten 160 graden
Zodra je sloffenbodem uit de oven/airfryer komt verwijder je gelijk de ring. Hij moet nu mooi goudbruin zijn. Laat hem een paar minuten liggen op de plaat voordat je hem eraf haalt, dan kun je aan de tweede beginnen. Laat de sloffenbodems helemaal afkoelen voordat je een topping aanbrengt.
De sloffenbodem maak ik een dag van tevoren, op die manier is hij goed afgekoeld om te beleggen. Wat je ook kunt doen, is de bodem invriezen. Goed luchtdicht verpakt kun je deze tot wel 3 maanden bewaren.
Bereiding van de banketbakkersroom:
Roer in een kom de bloem met eidooiers tot een papje, voeg eventueel 1 of 2 eetlepels melk toe als het te dik is. Roer dit rustig en goed door om klontjes te voorkomen.
Breng de melk in een steelpannetje aan de kook. Voeg dit beetje bij beetje toe aan het eimengsel terwijl je goed blijft roeren.
Doe het mengsel terug in het steelpannetje en breng aan de kook, blijf roeren. Je ziet dat het steeds wat dikker wordt.
Laat het mengsel 3 minuten zachtjes doorkoken voordat je de suiker en vanillesuiker toevoegt. Blijf goed roeren tot alle suiker is opgenomen. Zie je op dit punt toch nog veel klontjes in je room? Haal deze dan door een zeef voordat je verder gaat.
Giet de room in een schaal en dek deze af met plastic folie, zo krijg je geen velletje op je room. Laat even afkoelen en plaats de schaal dan in de koelkast om helemaal af te koelen voordat je het gaat gebruiken. In de koelkast dikt de room ook verder in.
Als de room afgekoelt is klop je de slagroom op. Hou een beetje slagroom over voor de opmaak straks. Voeg de banketbakkersroom bij de slagroom en spatel rustig door elkaar. Je hebt nu Zwitserse room gemaakt.
Opmaak:
Breng de Zwitserse room met een spuitzak aan op de sloffenbodems. Als je geen spuitzak hebt kun je ook een diepvrieszakje gebruiken en daar het puntje vanaf knippen. Maak de aardbeien schoon en halveer ze of als het kleintjes zijn, laat ze dan heel. Verdeel deze over de room. Met de achtergehouden slagroom spuit je een paar toeven op de aardbeien. Je zou eventueel nog een (halve)aardbei op de slagroom kunnen doen ter decoratie.
Reactie plaatsen
Reacties
I really enjoy the article post. Cool. gfbegeedkcegefke