Koninginnesoep

Ingredienten voor de bouillon:

2 liter water

1 soepkip

1 ui

1 prei

1 winterwortel

1 stengel bleekselderij

Paar takjes peterselie

Paar takjes tijm

2 laurierblaadjes

1 takje lavas

gestampte peperkorrels

snufje foelie

(keltisch)zeezout

Ingredienten voor de roux:

50 gram roomboter

60 gram (spelt)bloem

250 ml liter koude bouillon

Ingredienten voor de soep:

100 ml room, bv blue band finesse

1 eidooier

100 gram kippenvlees in kleine blokjes

100 g doperwtjes

100 g geblancheerde worteltjes in kleine blokjes

(keltisch)zeezout

 

Bereiding:

Snijd de groenten grof en doe ze, samen met de overige ingredienten  in een grote soeppan met 2 liter water. Breng tegen de kook aan, let op niet laten koken, als het licht begint te borrelen op zacht zetten en met het deksel schuin op de pan een paar uur laten trekken. Breng op smaak met zout.

Laat de bouillon afkoelen(het makkelijkst is om dit een dag  van te voren klaar te maken) Haal de kip uit de bouillon en zeef de bouillon evt met behulp van een kaas/theedoek. Houd 250 ml bouillon achter voor de roux. Haal het kippenvlees van de botten. Houd 100 gram van het witste kippenvlees apart, pureer de rest met de gezeefde bouillon met de staafmixer of in een blender.

Maak de roux. Smelt de boter en roer de bloem door de gesmolten boter. Voeg nu scheutje voor scheutje de koude bouillon erbij en roer tot een egaal sausje, voeg het bij de rest van de bouillon en breng aan de kook. Voeg de doperwtjes en worteltjes toe en laat even koken tot de wortel beetgaar is.

Klop de room met de eidooier tot een egaal mengsel. Giet dan gelijkmatig en al roerend een beetje hete bouillon bij het roommengsel, dit om te voorkomen dat het ei gaat stollen. Als het ei-roommengsel ongeveer zo heet als de bouillon is, bij de bouillon gieten. De soep mag nu niet meer koken. Voeg de stukjes kip toe en breng op smaak met zout en peper.

 

Lekker met stokbrood en Heksenkaas of Kruidenboter

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb