Rundvleessalade:

Ingredienten:

Voor de salade:

1.2 kg kruimige aardappelen

600 gram runderriblappen

2 grote goudreinetten

2.5 grote augurken

0.5 grote ui

140 gram doperwten (blikje Bonduelle 160 gram, uitlek gewicht is 140 gram)

400 ml mayonaise

50 ml yoghurt

50 ml witte wijnazijn

25 g kristalsuiker

Nootmuskaat

Peper

(keltisch)zeezout

 

 Voor de marinade:

1 klein blikje tomatenpuree

1 teentje knoflook

200 ml Runderbouillon

50 ml ketjap manis

50 ml balsamico azijn

10 ml (ca.) worcestershiresaus

4 eetlepels schenkstroop

1 eetlepel mosterd

peper

(keltisch)zeezout

 

Voor het vlees te stoven:

3 uien

1 teentje knoflook

1/2 theelepel foelie

6 laurierblaadjes

6 kruidnagelen

 

Voor de opmaak:

Sla

1 potje wortelsliertjes

1 potje selleriesliertjes

paprikapoeder

 

Fase 1(dag 1):

Vlees marineren.

Doe de helft van de bouillon (100ml) en de tomatenpuree in een ruime mengkom. Roer dit  tot een egale vloeistof. Doe de ketjap, azijn, worcestershiresaus, schenkstroop en mosterd erbij en pers er één teentje knoflook in uit. Roer alles goed door elkaar. Schenk de marinade over in een ruime schaal.

Bestrooi de runderriblappen aan beide kanten met ruim peper en (keltisch)zeezout en leg ze in de marinade. Druk ze er een beetje in zodat ook de bovenkant bedekt wordt. Dek de schaal af met vershoudfolie en zet in de koelkast. Laat 12 uur intrekken.

 

Fase 2(dag2):

Het vlees stoven:

Verhit een ruime hoeveelheid roomboter (geen heel pak of fles!) in een braadpan op laag vuur. Zet het vuur hoog. Haal de runderriblappen uit de marinade en bak ze aan beide kanten goed bruin. Blus af met de andere 100 ml runderbouillon. Schenk de marinade erbij, breng aan de kook en zet het vuur nu op de laagste stand.  Snijd de uien in grote stukken en de knoflook in partjes. Doe ze met de laurierblaadjes, kruidnagelen en foelie in de pan. Roer alles met een goed door elkaar en duw het vlees onder.

Laat het geheel nu 6 uur met gesloten deksel op een laag vuur stoven. Het dient heel langzaam te pruttelen dus gebruik eventueel een warmhoudplaatje. Verleng de stooftijd eventueel afhankelijk van de dikte van het vlees.

Aardappels koken:  Schil de aardappelen, spoel ze af, snijd ze in stukken en doe ze in een grote kookpan. Vul de pan met water zodat de aardappelen net onder staan. Doe er een ruime hoeveelheid (keltisch)zeezout bij. Kook ze op middelhoogvuur in ongeveer 20 minuten goed gaar. Giet de aardappelen af. Maak ze alvast kleiner door met een mes met een zig-zaggende beweging halen door de pan te maken. Doe daarna het deksel op de pan en laat nog 5 minuten opstomen.

Prak met een stamper de aardappelen zo fijn mogelijk. Neem hier de tijd voor en pauzeer af en toe. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat de aardappelstampot helemaal afkoelen in de pan, doe het deksel erop en zet in de koelkast. Of, als dat niet past, op balkon.

Haal de runderlappen uit de braadpan. Leg ze op een snijplank en laat ze flink afkoelen. Verwijder stukjes ui en andere resten. Neem een kom en maak het vlees klein erboven door het met je vingers te verpulveren. Door de lange stooftijd valt het vlees uit elkaar en zou dit makkelijk moeten gaan. Verwijder eventuele vetstukjes etc.

 

 Fase 3(dag3):

Salade maken: Ingrediënten mengen met de hand. (was tussendoor steeds goed je handen met water en zeep en/of gebruik een latex handschoen. Nagels liefst kort of anders goed schoonmaken. Meng de yoghurt en mayonaise en doe de helft in de pan bij de aardappelstampot en meng dit goed. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Doe ditzelfde met het versnipperde rundvlees in de kom. Voeg het vervolgens bij de aardappelstampot en meng weer goed.

Snijd de augurken, uien en 1 geschilde appel in kleine blokjes. Ik heb gebruik gemaakt van de onionchef met het paarse mesje.

Rasp de andere geschilde appel . Ik heb gebruik gemaakt van de onionchef met het zwarte mesje.

Doe de gesneden augurken, ui, appel,  doperwten,  azijn,  suiker en de geraspte appel bij het aardappel-vleesmengsel en meng dit alles weer goed. Neem hiervoor de tijd en meng het geheel tot een egale massa.

Breng tot slot op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

 

Fase 4(dag3):

Salade opmaken: Pluk de sla, was de bladeren en bedek hiermee de gehele rand van een saladeschaal. Breng de salade vanuit het midden aan en verdeel deze over de schaal. Strijk de bovenkant glad met een natte beslagspatel. Breng een paar eetlepels mayonaise aan en bedek de hele bovenkant met een laagje door ook dit uit te smeren met de natte beslagspatel. Bestrooi de bovenkant met wat paprikapoeder en zwarte peper en garneer vervolgens met wortel-en selleriesliertjes.

Garneer vervolgens het geheel naar eigen smaak en inzicht met rolletjes vleeswaren, gekookte eieren, tomaatjes, zilveruitjes, augurken of andere dingen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.