Lasagne

Ingrediënten lasagne:

(Spelt)lasagnebladen(droge bladen een minuut of 2 voorkoken)

Bolognesesaus

Bechamelsaus of mozzarella(niet beide)

Prosciutto(hele plakken)

Parmezaanse kaas(geraspt)

 

Ingrediënten bolognesesaus:

800 ml eigengemaakte passata(recept:Passata(tomatensaus) of 2 pakjes/blikjes gepelde/blokjes tomaten

1 a 2 tenen knoflook

50g ui

50g wortel

50g bleekselderij

500g rundergehakt

Verse peper

(Keltisch) zeezout

20g Parmezaanse kaas

2 takjes verse oregano

100ml Italiaanse droge witte wijn

100ml runderbouillon(recept:Runderbouillon)of 100ml water

(kokos)olie 

 

Voorbereiding:

Haal de schil van de ui en de wortel en was de bleekselderij. Daarna snij je deze ingredienten zo klein mogelijk. Kruid het gehakt met verse peper, zout en de Parmezaanse kaas.

 

Bereiding:

Verwarm de olie in een koekenpan. Als de olie warm is, doe je het gekruide gehakt in grove stukken in de pan. Bak het gehakt rondom hard aan, zodat de buitenkant mooi bruin en knapperig wordt. Als dit het geval is, doe je de ui, knoflook, wortel, bleekselderij en de blaadjes oregano in de pan. Laat het geheel een paar minuten opstaan, zodat de smaken helemaal los kunnen komen.

Blus het geheel af met de witte wijn en laat de witte wijn enigszins indampen. Doe dan de runderbouillon in de pan samen met de passata. Laat de pan 20 tot 30 minuten opstaan, zodat de Bolognese saus in kan dikken en lekker op smaak kan komen. Controleer de Bolognese saus regelmatig en roer telkens door. Mocht de saus te veel indikken, dan kun je altijd een klein beetje water toevoegen. Indien de Bolognese saus nog niet helemaal op smaak is, voeg je net zo lang peper en zout toe, tot dat je helemaal tevreden bent.

 

Ingrediënten voor de bechamelsaus:

300ml melk

25g roomboter

20g bloem

(Keltisch) zeezout

Verse peper

 

Bereiding:

Gebruik een pannetje met dikke bodem voor het maken van de bechamelsaus. Begin met het smelten van de boter. Als de boter een mooi kleur heeft en enigszins begint te borrelen, doe je de bloem bij de boter. Roer de bloem met een houten pollepel door de boter, zodat er een mooi glad geheel ontstaat, dit heet een roux. Laat de bechamelsaus nu nog ongeveer 10 minuten heel zachtjes doorkoken, zodat de smaak zich volop kan ontwikkelen. Desgewenst kun je natuurlijk nog wat peper en keltisch zeezout toevoegen voor extra smaak. Hou de bechamelsaus goed in de gaten en roer regelmatig. Laat de roux 2 minuten zachtjes doorkoken op een zeer laag vuurtje, maar let er goed op dat de roux niet verkleurt. Het doorkoken van de roux zorgt ervoor dat er bij het bereiden van de bechamelsaus geen klontjes ontstaan. Na 2 minuten roer je de melk door de roux. Giet de melk scheutje voor scheutje bij de roux. Na ieder scheutje melk roer je de roux en de melk goed door elkaar, zodat de saus helemaal glad is, voordat je het volgende scheutje melk erbij doet. Vanzelfsprekend wil je voorkomen dat er klontjes in de bechamelsaus komen.

En nu wordt het tijd om de lasagne te maken:

Je begint met een laagje bolognesesaus, dan de prosciutto(heel, niet in stukjes gesneden) dan de bechamelsaus of mozzarella dan geraspte parmezaanse kaas en daar een laag lasagnebladen overheen. Dan begin je weer overnieuw met de bolognese, prosciutto, bechamel of mozzarella, parmezaanse kaas etc. Je eindigt met parmezaanse kaas.

Voor bereiding in de AF 22 minuten op 160 graden

Voor bereiding in de oven 40 minuten op 200 graden

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.