Snert
Ingredienten:
500 gram spliterwten
Bosje bladselderij
Bosje peterselie
2 a 3 laurierblaadjes
Halve knolselderij(ca 250 gram)
2 aardappelen
2 uien
250 gram prei
350 gram winterwortel
(Keltisch)zeezout
Voor door de snert:
100-150 gram winterwortel in kleine blokjes
100-150 gram knolselderij in kleine blokjes
150-200 gram doperwten
2 rookworsten
Bereiding:
Was de spliterwten goed en doe ze in een grote soeppan(min 5 liter) met ca 2 liter water. Snijd alle groenten grof en doe ze in de pan samen met de peterselie, selderij en laurierblaadjes. Breng het aan de kook en laat het minimaal 2 uren sudderen op laag vuur.
Haal de laurierblaadjes uit de pan en pureer de snert glad met een staafmixer. Breng de snert op smaak met zout en doe de blokjes wortel, knolselderij en de doperwten in de pan. Breng de snert opnieuw aan de kook en laat nog een klein uurtje staan om de blokjes groenten te garen. Doe het laatste kwartiertje de in plakjes gesneden rookworst erbij .
Heb je liever meer vlees in je snert, laat dan 2 schouderkarbonades(ca 400 gram) en evt speklapjes minimaal 2 uren meekoken. Haal ze uit de pan als je de snert gaat pureren en snijd ze dan in blokjes en voeg toe aan de snert.
Lekker met roggebrood en (zeeuws) spek
Reactie plaatsen
Reacties