Pizza
Ingredienten voor 2 pizzabodems:
300 gram Pizzabloem 00
5 gram zout
5 gram gist
150 ml water
Ingredienten voor de pizzasaus:
1 ui
2 tenen knoflook
400 ml eigengemaakte passata(recept:Passata(tomatensaus) of 1 blik/pak gepelde tomaten/blokjes
Lekker veel verse oregano of 1-2 tl gedroogde
Keltisch zeezout
Peper
Bereiding van de bodem:
Neem een grote mengkom en doe hierin de bloem en de gist.
Meng alles door elkaar met een pollepel en maak een kuiltje in de bloem.
Doe het water en de kokosolie in het kuiltje en roer alles met een pollepel goed door elkaar. Doe het zout erbij en roer nog een keer goed.
Gebruik nu je handen. Vouw het deeg over elkaar heen. Probeer er niet teveel in te knijpen.
Kneed het deeg totdat er een mooie bal ontstaat.
Kneed het deeg verder op de tafel of het aanrecht voor ongeveer 10 minuten.
OF
Doe alle ingredienten, behalve het zout, in de mengkom van je keukenmachine. Meng alles goed doorelkaar met de deeghaak en voeg als het goed gemengd is het zout toe. Laat de machine ca 10 minuten doorkneden.
Gebruik extra water als het deeg te droog is. Gebruik extra bloem als het deeg te nat is.
Dek de kom af met een schone theedoek of een stuk folie en laat het minimaal 1 uur rusten.
Als je 2 grote pizza’s wilt maken, maak dan 2 evenzware bollen van het deeg.
Bestuif je werkvlak met wat bloem en rol het deeg met een roller tot een cirkel. Een normale dikte van het deeg is 2 tot 3 mm.
Wil je kleine pizzaatjes maken, rol het deeg dan uit en gebruik een uitsteekring van ca 9 cm om kleine bodempjes te maken!
Bereiding van de saus:
Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd ze in grove stukken en fruit ze in een beetje (kokos)olie of roomboter 2-3 minuten. Voeg dan de tomaten met het sap en de oregano toe. Breng het aan de kook en laat het ca 20 minuten doorkoken. Maak er met de staafmixer een mooie saus van en breng op smaak met zout en peper.
Voor bereiding in de oven: Plaats het deeg op een bakplaat (deze van tevoren eventueel invetten met wat boter of gebruik bakpapier). Prik met een vork overal wat gaatjes in het oppervlak van de bodem, zodat deze lekker luchtig en knapperig wordt. Of als je een pizzasteen warm die dan mee op. Zelf heb ik 2 pizzavormen van Zenker waar gaten inzitten zodat de hete lucht ook bij de onderkant van de pizza komt. Maak tenslotte de randen met je vingers iets dikker, zodat de ingredienten er netjes op blijven liggen. Bak de bodem in een voorverwarmde oven voor op 200 graden in ca 10 minuten(deze kun je ook heel goed een dag van te voren maken)
Besmeer de pizzabodem met de saus met behulp van de bolle kant van een eetlepel. Bekleed de pizza met ingredienten naar smaak. Bak de pizza af op 200 graden ca 20 minuten.
Voor bereiding in de Airfryer: Plaats het deeg op de grill/bakplaat. Maak tenslotte de randen met je vingers iets dikker, zodat de ingredienten er netjes opblijven liggen. Bak de bodem ca 5 minuten voor op 200 graden.(deze kun je ook heel goed een dag van te voren maken)
Besmeer de pizzabodem met de saus met behulp van de bolle kant van een eetlepel. Bekleed de pizza met ingredienten naar smaak. Bak de pizza op 200 graden 6-7 minuten
Reactie plaatsen
Reacties