bruinebonensoep.jpg

Bruine bonensoep

 

Ingredienten:

400 gram droge bruine bonen

2.5 liter water

Ca 600 gram runder(rib)lappen

3 laurierblaadjes

0.5 tl kruidnagelpoeder

2 el tomatenpuree

Halve knolselderij(ca 250 gram)

3 el fijngesneden selderijgroen

1 takje lavas(maggiplant)

1 prei

1 winterpeen

1 grote ui

1 runderrookworst

(keltisch)zeezout

 

Bereiding:

Zet de bruine bonen een nacht in de week in 2.5 liter water.

Maak de knolselderij, prei, ui en winterpeen schoon en maak ze fijn in de onionchef of snij ze in hele kleine blokjes.

Breng de bruine bonen en het vlees met het weekwater aan de kook.

Voeg de groenten toe aan de kokende soep, samen met de tomatenpuree, laurier en kruidnagelpoeder. Alles nu op het kleinste pitje laagste stand met het deksel schuin op de pan laten pruttelen. Uurtje of 2 is vaak wel voldoende, maar hoe langer het kan hoe lekkerder.

De runderlappen uit de pan halen en in stukjes snijden. De gesneden runderlappen en de in plakjes gesneden rookworst toevoegen. Nog ca een kwartiertje laten pruttelen zodat rookworst ook lekker warm wordt. Op smaak brengen met (keltisch)zeezout en peper.

 

Lekker met verse Speltbroodjes en (zeeuws)spek