boeufstroganoff.jpg

Boeuf Stroganoff

Ingredienten:

*600 g magere runderlappen

50 g roomboter

1 ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, fijngesneden

1 rode(punt) paprika, in blokjes

250 g (kastanje)champignons, in partjes

0.5 el (gerookte)paprikapoeder

1 el (spelt)bloem

1 el tomatenpuree

25 ml wodka

100 ml crème fraîche

1 el verse peterselie, fijngesneden

(keltisch)zeezout

Versgemalen peper

worcestersaus

 

Bereiding:

Snijd het vlees in blokjes en bestrooi het met zout en peper. Verhit de boter in een grote braadpan en bak het vlees mooi bruin. Haal het vlees uit de pan en fruit de ui en knoflook in het bakvocht. Voeg de champignons, de paprika en het paprikapoeder toe en bak 5 minuten mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee, doe nu het vlees terug in de pan en strooi er de bloem over, even goed doorelkaar roeren. *Voeg  nu ca 500 ml water toe, het vlees moet net onder staan. Zet de pan op de kleinste pit en draai het vuur laag. Stoof het vlees, met het deksel schuin op de pan, in ca 2 uur zachtjes gaar, wel af en toe even roeren. Hoe langer, hoe lekkerder evt met behulp van een sudderplaatje.  Neem de pan van het vuur, als de saus nog te dun is, kun je hem binden met wat bloem. Zorg er wel voor dat je de bloem eerst oplost in een beetje koud water, anders krijg je klontjes. Breng op smaak met  de wodka, paar druppetjes worcestersaus,  crème fraîche,  peterselie,  zout en (versgemalen) peper. Warm nog even door.

 

Lekker met rijst

 

*Het originele recept is met ossenhaas,  maar aangezien ik dat aardig prijzig vind heb ik het met runderlappen gemaakt. Wil je het wel met ossenhaas maken, gebruik dan 150 ml water ipv 500 ml en roer tot de saus mooi ingedikt is en voeg daarna pas het vlees toe. Laat het dan ook niet 2 uren of meer op het gas staan, maar maak de saus gelijk af met  de wodka, paar druppetjes worcestersaus,  crème fraîche,  peterselie,  zout en(versgemalen) peper. Nadat je het nog even een paar minuten hebt doorgewarmd kun je het serveren.